100 שנה לקרית ענבים

ביולי 2018 קם צוות חג ה-100 והחל לעבד את הרעיונות לקראת השנה החגיגית.

הרעיון המרכזי היה לערוך כמה שיותר אירועים קהילתיים, שיחזקו את הקשר בין החברים בקהילה, ובין החברים לקיבוץ, תוך היכרות עם המסורת המפוארת שלו וההיסטוריה המקומית.
עמוד השדרה של החגיגות היה לוח החגים העברי, וכל חג “הותאם” לשנת ה-100, לצד פעילויות אחרות שנשענו על אירועים שאינם חגים רשמים (“יום הילד”, “אפטר פארטי בחירות”, כנס היסטורי ועוד).

 

 
ב-כ’ בתמוז תשע”ט, יולי 2019 (100 שנה לאחר איחוד הקבוצות באודסה ל-“קואופרטיב ארץ ישראל”, לימים “קרית ענבים”), פתח הקיבוץ את שנת ה-100 להיווסדו.
 
 
 
האירוע הראשון, התקיים בערב שישי, במהלכו עברו החברים בן שלושה מתחמים היסטוריים – חדר האוכל, גן צילה והגג הרעוע.
 
בחדר האוכל נפגשו מאות מחברי הקהילה לקבלת שבת נוסטלגית וארוחת שישי כפי שהיה נהוג פעם בקיבוץ.
 
  
מתוך אירוע פתיחת חגיגות ה-100 בחדר האוכל.
צילום: ענת אורן. 
 
מיד לאחר מכן המשיכו החברים לחלקו השני של הערב שהתרחש ב’גן צילה’, הגן שהוקם בשנת 1938 לזכרה של צילה גור-אריה, הילדה הראשונה של הקיבוץ.
רוחה של צילה נשמר בגן כאשר חברי הקיבוץ התרפקו על העבר ולגמו מבקבוקי בירה תוצרת הקיבוץ, אשר מיוצרת על ידי כמה מחברי הקיבוץ.
 
נערך טקס קצר והומוריסטי בהנחיית חברי ובני הקיבוץ, עלו לברך ראש המועצה – ניב ויזל, יושב ראש הקיבוץ – ברק ניר, ומנהלת הקהילה – רווית בייטנר.
 
במהלך הטקס הוקרן על מסך גדול סרט המסכם את עברו המפואר של הקיבוץ:
 
לאחר מכן עלו להופיע עילי בוטנר וילדי החוץ. עילי נבחר היות והוא בעצמו קיבוצניק לשעבר, ורוב שיריו נכתבו על עברו כילד בקיבוץ.
חברי ותושבי הקיבוץ רקדו, שרו וקפצו ביחד עם הלהקה שנתנו הופעת רוק מטורפת.
בסוף ההופעה עלו ילדי קבוצת “שחף” (ד’-ו’) לביצוע מרגש של השיר “שווים” בשפת הסימנים ביחד עם חברי הלהקה. 
 
 
 
 
מתוך אירוע פתיחת חגיגות ה-100 בגן צילה.
צילום: ענת אורן. 
 
 
 
 
לאחר ההופעה עלו חברי ותושבי הקיבוץ לחגוג בפאב המיתולוגי “הגג הרעוע” שנפתח מחדש לערב חד פעמי.
 
הערב כולו תוכנן, הופק, הוקם ופורק בידי חברי ותושבי הקיבוץ, רובם ככולם לקחו חלק ביצירת ערב מופלא זה וללא עזרה חיצונית של חברת הפקה.
 
סרטון מסכם של אירוע הפתיחה:

לקראת האירוע המרכזי והמסכם של שנת ה-100, הגיע נגיף הקורונה לעולם וטרף את הקלפים, את החיים ואת התוכניות וכמו לכל אורך ההיסטוריה, גם במקרה זה אספו בקיבוץ כוחות ויצאו לדרך חדשה ומאתגרת. 

כחודשיים לפני האירוע התגייסו בני הנוער וצעירי הקיבוץ למשימה.
מבנה לול המפטמה הישן, שהיה מוזנח במשך שנים רבות, קיבל טיפול “מייקאובר” יסודי, ועשו במקום לילות כימים עד שהפכו אותו לתערוכה נאה ומרשימה.
מרגשת במיוחד נרשמה הופעתם של חניכי המחזור הראשון של מכינת “קול עמי” שהתחנכו בקיבוץ, שהגיעו ליום עבודה וניקיונות המבנה.
במקביל עבדו במשך ימים ולילות להוציא חומרים מהארכיון לטובת הפיכתם ללוחות ענק על קירות המבנה ואיסוף מייצגים מרחבי הקיבוץ. 
 
ב-כ’ בתמוז תש”פ, יולי 2020 ציין הקיבוץ 100 שנה להיווסדו (100 שנה לאחר יום העלייה לקרקע) בפתיחת “המפטמה – 100 שנות חדשנות חלוצית בקרית ענבים“, תערוכה הסוקרת את ההיסטוריה של הקיבוץ, תוך התמקדות באירועים פורצי דרך המעידים על תפישת עולם חדשנית המקדימה את זמנה בשלל תחומים שיצר הקיבוץ מתחילת דרכו ועד היום.
 
 
מתוך אירוע חגיגת ה-100, פתיחת תערוכת “המפטמה – 100 שנות חדשנות חלוצית בקרית ענבים”.
צילום: ענת אורן. 

האירוע נפרס על משך 3 ימים בשל מגבלות ההתקהלות (עד 20 איש במבנה סגור, נכון ליולי 2020).

התערוכה נפתחה לראשוני המסיירים ב-16.7.20, וקבוצת הנכבדים הראשונה שהגיעה מנתה את ראש המועצה, ניב ויזל, בכירי המועצה, נכבדי האזור ואח”מים נוספים.
 
 
ניב ויזל – רא
ש מועצת מטה יהודה, מבקר בפתיחת תערוכת “המפטמה”.
צילום: ענת אורן. 
 
לאחר מכן הגיעו החברים והאורחים, שחולקו לקבוצות של עד עשרים אנשים וכל קבוצה שכזאת קיבלה לרשותה שעה שלמה לסייר במוזיאון.

את פני האורחים קידם דוכן למדידת חום וחיטוי ידיים (כמובן…) ודוכנים בהם הוצגו חולצות וכובעי שנת ה-100, סמל הקיבוץ ושנת ה-100 לענידה על הדש, כיבוד שכלל בירות תוצרת חברי הקיבוץ, ספר מאויר לילדים, וכמובן הספר המתאר את ההיסטוריה של קרית ענבים, שנכתב ונערך על ידי צמד חוקרים (ישראל רוזנסון ויוסי שפנייר) במשך שנה וחצי.

האורחים הרבים, חברים, תושבים, בני קיבוץ שהגיעו מכל קצווי הארץ ודורות קרובים ורחוקים, לא הפסיקו להביע את התפעלותם והתרגשותם (חלק אפילו מוחים דמעות של התרגשות…) מהתערוכה ומהמפגש עם התמונות המרשימות והמוצגים הארכיונים שלוו בהסברים והדרכות של המארגנים. חלקם אף לא הצליחו לזהות את המבנה לאחר השיפוץ היסודי שעבר. 

כמו אז גם היום, קרית ענבים ממשיכה לרגש ולמלא את הלב.  

מעתה ואילך, תעמוד התערוכה לרשותו של הקיבוץ גם לאירועים נוספים, כמו גם להדרכות של תיירים, שיוכל להתרשם מהדרך המופלאה שעשה קיבוץ קרית ענבים במשך מאה השנים האחרונות, שבה הפכה קבוצת אנשים קטנה “הר טרשים קירח” ליישוב פורח ומשגשג!

 
 
התחברות אל האתר
דילוג לתוכן